Kako misliti kritički?

U okviru provedbe akreditacije za program Erasmus+ u području mladih, u Velom Ižu od 25 do 31. svibnja 2024. godine održali smo edukaciju o promicanju kritičkog razmišljanja u radu s mladima - Razor 2024: Promoting Critical Thinking through Youth Work. Uz partnerske organizacije iz Belgije, Estonije, Italije, Latvije, Litve, Bugarske i Španjolske, radili smo na unaprjeđenju građanske kompetencije osoba koje rade s mladima koristeći neformalne metode učenja. Kroz mnoštvo igara i radionica pristupili smo temi kritičkog razmišljanja iz perspektive rada s mladima.

broken image

Odmah smo primijetili kako je mnogo lakše vidjeti nedostatke u tuđem nego u vlastitom razmišljanju, stoga smo započeli s osnovnim elementima razmišljanja te univerzalnim intelektualnim standardima kako bi preispitali temelje vlastitog načina razmišljanja. Nakon toga smo se upoznali s mentalnim pristranostima i logičkim pogreškama zbog kojih dolazimo do krivih zaključaka. To je sudionicima omogućilo da razviju vještine prepoznavanja dezinformacija.

broken image

Uz klasično raskrinkavanje dezinformacija (debunking) predstavili smo inovativnu metodu otupljivanja dezinformacija prije nego što počine štetu (prebunking). Ta je metoda slična cijepljenju, no ovdje je riječ o razvoju mentalnog imuniteta na dezinformacije odnosno kognitivne otpornosti na metode manipulacije. Najzabavniji dio je što se takav mentalni imunitet može razviti igrajući edukativne igre kroz koje smo u sigurnom okruženju izloženi maloj količini dezinformacija te potom postajemo svjesni manipulativnih metoda korištenih za širenje dezinformacija u stvarnom svijetu.

broken image

Sudionici su imali priliku primijeniti nova znanja i vještine tijekom same edukacije kroz dijaloge i grupne rasprave. Radionica posvećena teorijama zavjera ostavila je poseban dojam, omogućujući sudionicima da na konstruktivan način pristupe tom fenomenu u svakodnevnom radu s mladima.

broken image

Evaluacije sudionika pokazuju kako je edukacija ostvarila postavljene ciljeve, no time priča ne završava. U tijeku su lokalne aktivnosti širenja rezultata među mladima i organizacijama koje rade s mladima, a ovdje može saznati više o samoj aktivnosti i preuzeti letak koji sadrži uvod u kritičko razmišljanje te pregled alata i metoda primjenjivih u radu s mladima. Letak je namijenjen mladima i organizacijama koje rade s mladima te svima koje zanima kako unaprijediti vlastito razmišljanje, zaključivanje, argumentaciju i donošenje odluka.

 

broken image

Ovaj članak nastao je u okviru provedbe aktivnosti pod nazivom Razor 2024: Promoting Critical Thinking through Youth Work, koja je sufinancirana sredstvima programa Erasmus+ Europske unije. Članak odražava isključivo stajalište Udruge Prizma i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njemu nalaze.