Umjetnička rezidencija u Italiji i Sloveniji

Prijavi se i sudjeluj na umjetničkoj rezidenciji s mladim umjetnicima iz Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Italije

Udruga Ottovolante iz Bologne, nositelj projekta pod nazivom INCROCI CULTURALI: Umjetnost susreće Gorizu / Novu Goricu koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje u partnerstvu s udrugama Boja (Slovenija), Udruga Prizma (Hrvatska) i Sensus (Sjeverna Makedonija) provodi razmjenu namijenjenu mladim umjetnicima iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Otvoren je poziv za sudjelovanje za 5 vizualnih umjetnika u dobi od 18 do 30 godina iz Hrvatske, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Cilj projekta je razviti dublje znanje o kulturnoj raznolikosti kod novih generacija umjetnika i potaknuti stvaranje suradnje i mreže između mladih umjetnika iz različitih zemalja i različitih obrazovnih i kulturnih pozadina. Rezidencijalni program će se provoditi u Bologni u Italiji i u Izoli u Sloveniji, a uključuje produkciju izložbi, radionice, posjete značajnim mjestima i institucijama te druge aktivnosti usmjerene na poticanje samorefleksije i kolektivnog razmišljanja o umjetničkoj produkciji, izgradnji zajednice i dublje promišljanje uloge umjetnosti u istraživačkim i komunikacijskim procesima te kao alata za analizu društvenih problema.

Ovaj projekt, koji se trenutno približava svom petom izdanju, pretendira uključiti već postojeće mreže (izgrađene tijekom provedenih rezidencija od 2020. do 2023. godine) i proširiti ih kako bi se stvorila kulturno značajna prisutnost u okviru "Nova Gorica-Gorizia Europska prijestolnica kulture 2025."

Odabrani sudionici projekta boraviti će 10 DANA U ITALIJI (Bologna) i 10 DANA U SLOVENIJI (u Izoli, s posjetima Kopru, Ljubljani i Novoj Gorici). Raspored rezidencijalnog programa sastoji se od posjeta značajnim mjestima i institucijama u području vizualnih umjetnosti, radionica, internih i javnih prezentacija radova i projekata, izložbi i javnih aktivnosti, o kojima se unaprijed odlučuje, producira i provodi zajednički od strane svih sudionika, te uključenih organizacija, partnera i mreže.

broken image

Vrijeme održavanja umjetničke rezidencije je od 5. do 15. listopada 2024. godine u Sloveniji i od 15. do 25. listopada 2024. godine u Italiji.

Uvjeti sudjelovanja

  • biti državljanin Italije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije ili Slovenije u dobi između 18 i 30 godina,
  • biti angažirani u umjetničkom području i dokumentirati ovo stanje detaljnim nastavnim planom i programom svojih iskustava u obuci i umjetničke aktivnosti,
  • biti motivirani za sudjelovanje na studijskom putovanju / umjetničkoj rezidenciji,
  • imati iskustvo i interes biti aktivni akteri u životu grada i zajednice tijekom rezidencije,
  • imati interes naučiti više o zemljama domaćinima.

Odabrani sudionici moraju sudjelovati na umjetničkoj rezidenciji ukupno 20 dana te sudjelovati u procesu pripreme i evaluacije umjetnilke rezidencije.

Način podnošenja prijave

Prijavnicu je potrebno poslati elektroničkom poštom do 31. srpnja 2024. godine na incrociculturali@gmail.com 

Prijava mora sadržavati:

  • životopis koji sadrži osobne podatke, podatke za kontakt, završen studij, radno iskustvo, društveno sudjelovanje i volontersko iskustvo, sva obavljena putovanja (uključujući studijska putovanja), potpore (ako je primjenjivo) i popis izložbi,
  • umjetnički portfelj i mrežnu stranicu (ako je primjenjivo),
  • motivacijsko pismo i pismo namjere.

Odabir sudionika

Odabir sudionika vrši posebno imenovano Povjerenstvo razmatrajući prijave pristigle u naznačenom roku.

Popis odabranih sudionika bit će objavljen 5. kolovoza 2024. godine. Svi prijavljeni sudionici će biti obaviješteni o rezultatima selekcije putem elektroničke pošte ili telefonskim pozivom. U slučaju visoke razine prijava, za konačni odabir će biti organiziran intervju ili Zoom sastanak s kandidatima na datum i vrijeme po međusobnom dogovoru.

Odabrani sudionici bit će dužni potpisati izjavu kojom se obvezuju na sudjelovanje u projektu.

Uvjeti

Associazione Ottovolante pokriva troškove:

  • putovanja (povratno putovanje),
  • smještaja i prehrane,
  • planiranih aktivnosti osposobljavanja, dodatnih putovanja, ekskurzija i posjeta te osnovnih materijala (ako postoje) i radnog prostora,
  • pripreme izložbi, javnih prezentacija i web kataloga,
  • osiguranje.

Očekuje se doprinos troškovima organizacije rezidencije u ukupnom iznosu od 70,00 EUR samo od odabranih sudionika.

Informacije o prethodnim rezidencijama i on-line kataloge prošlih izdanja rezidencija pronađite ovdje: https://kudaacboja.wordpress.com/air-bologna-izola/

Za sva pitanja ili dodatne informacije kontaktirajte incrociculturali@gmail.com 

broken image