Mladi iz Zadra i okolice učili kako se aktivno uključiti u donošenje odluka koje ih se tiču

Poseban fokus bio je na izradi nacrta Programa za mlade Grada Zadra, gdje su sudionici zajedno s donositeljima odluka radili na prijedlozima za poboljšanje položaja mladih

Od 19. do 22. rujna 2024. godine, u Velom Ižu održan je besplatni seminar pod nazivom “Aktivno građanstvo”, koji je okupio mlade u dobi od 13 do 30 godina s ciljem osnaživanja njihove uloge u društvu. Kroz četiri dana bogatog programa, sudionici su imali priliku naučiti o aktivnom građanstvu, zagovaranju, javnim politikama i stvaranju programa za mlade – na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

broken image

Sudionici su se, kroz neformalno obrazovanje i iskustveno učenje, povezali s važnošću sudjelovanja u donošenju odluka koje oblikuju budućnost mladih. Naučili su o Erasmus+ programu, Youthpass certifikatu te dobili priliku iz prve ruke vidjeti kako se može utjecati na lokalne zajednice i kreirati projekte koji odgovaraju stvarnim potrebama mladih.

Poseban fokus bio je na izradi nacrta Programa za mlade Grada Zadra, gdje su sudionici zajedno s donositeljima odluka radili na prijedlozima za poboljšanje položaja mladih. Ovo je bila jedinstvena prilika da mladi izravno sudjeluju u procesu koji će utjecati na njihove živote u budućnosti. Kroz konstruktivan dijalog s predstavnikom Grada Zadra, otvoren je put prema boljoj suradnji i razumijevanju između mladih i lokalnih vlasti.

broken image

Seminar nije bio samo radno iskustvo – sudionici su imali priliku uživati i u ljepotama lokalne baštine, posjetivši jednog od posljednjih iških lopižara. Kombinacija edukacije, praktičnog rada i zabave stvorila je nezaboravno iskustvo za sve prisutne.

broken image

Ovaj događaj je dio šireg projekta ZD-154-ML, koji se sufinancira iz sredstava Europske unije kroz Erasmus+ program, a cilj mu je potaknuti mlade da postanu aktivni sudionici društvenih promjena. Sudionici su već pokazali interes za daljnje aktivnosti projekta i pozivaju tebe da im se pridružiš!

broken image

Ako si mlad/a, želiš učiti, utjecati na svoju zajednicu i upoznati druge mlade koji su aktivni u zajednici – ovo je prava prilika! Prati nas na društvenim mrežama i uključi se u sljedeće aktivnosti koje ćemo organizirati u studenom i prosincu. Tvoje ideje i energija mogu promijeniti svijet – a prvi korak je sudjelovati. Pridruži nam se!

 

broken image

Seminar pod nazivom Aktivno građanstvo održao se u okviru projekta ZD-154-ML koji je sufinanciran sredstvima Europske unije programa Erasmus+.